Qui som?

DEMCAT és un acrònim afortunat que voldríem que fessin seu totes aquelles persones que tenen interès en la utilització del català en les ciències de la salut i en la pràctica de l’atenció a la salut.

La Societat Catalana del Diccionari Enciclopèdic de Medicina de Catalunya (SocDEMCAT) va ser establerta per una comissió gestora a finals de 2014 per donar suport al manteniment i la promoció del Diccionari enciclopèdic de medicina (DEM). La Societat també vol servir de punt de trobada i reflexió entre les persones interessades a treballar en aquest diccionari i d’espai de promoció en la millora de l’ús del català cientificotècnic en la resta de societats de l’Acadèmia.

Aquest nou projecte l’anomenem, doncs, DEMCAT (de Diccionari enciclopèdic de medicina en català). Disposa d’un portal web propi (www.demcat.cat) i d’un diccionari en línia que fan possible l’accessibilitat permanentment de la terminologia de les ciències de la salut a Internet, amb una eina fàcil d’utilitzar i que s’actualitzi regularment sense necessitat de parlar d’edicions tancades.

Malgrat que el català tècnic relacionat amb la salut ja s’utilitzava durant l’Edat Mitjana, el primer intent reeixit de sistematitzar la terminologia mèdica fou a càrrec del cirurgià Dr. Manuel Corachan en el Diccionari de medicina, editat el 1936. La guerra civil i la postguerra n’impossibilitaren la difusió. A principis dels 70 quan el Dr. Josep Laporte era president de l’Acadèmia i 35 anys després de l’edició del Corachan, a proposta dels estudiants de la “Joventut Mèdica” amb el suport del Dr. Josep Alsina es prengué la iniciativa de recuperar i continuar tota la tasca anterior; aparegué així el Vocabulari mèdic de l’Acadèmia amb dues edicions, els anys 1974 i 1979, i una reimpressió el 1987. Posteriorment, el Dr. Oriol Cassasas, primer, i el Dr. Joaquim Ramis i el Prof. Màrius Foz, després, dirigiren la tasca de les dues edicions del Diccionari enciclopèdic de medicina, els anys 1990 i 2000, la darrera de les quals des del 2007 ha estat disponible en una versió digitalitzada (amb algunes esmenes).

En tota la seva evolució –ja des del treball del Dr. Corachan–, els diccionaris/vocabularis de medicina han seguit les directrius de l’Institut d’Estudis Catalans; actualment, a més de l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears , les entitats propietàries del DEMCAT i que li donen suport són: Enciclopèdia Catalana SA –institució/empresa que es va fer càrrec de les edicions en paper– des del 2014, el TERMCAT –que proporciona el seus suport i bagatge terminològics en les tasques d’actualització dels àmbits tècnics i des del 2016, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya –que transfereix fons al TERMCAT per tirar endavant, entre altres tasques, la tasca de terminologia. Des del 2016 el Diccionari assegura la seva continuïtat dins del Projecte DEMCAT, on a més de les institucions propietàries anteriors, hi participa també la Fundació Dr. Antoni Esteve.

Si teniu interès a col·laborar amb el Diccionari i en promoure que la terminologia mèdica sigui utilitzada de forma generalitzada i correcta en la pràctica assistencial, la recerca i la docència en l’àmbit de la sanitat, la SOCDEMCAT és la vostra associació.